DESNA LEVA

marš

Potujoča koreografska akcija, performans desna leva, si prisvaja korakanje, eno najstarejših oblik organiziranega gibanja, povezanega z izkazovanjem moči vojske in države, in ga pretvarja v umetniško dejanje. Urejeno korakanje razglašamo za umetniški izraz in nasprotujemo njegovi rabi za širjenje strahu in agresije! Koreografijo urejenega korakanja kot koreografijo ustrahovanja umeščamo v umetniško galerijo, kjer bo arhivirana. Skupaj z njo bodo simbolično arhivirane tudi druge oblike izživljanja močnejšega nad šibkejšim ter uporaba sile in ustrahovanja v politiki in medčloveških odnosih. Marširamo: desna leva proti ustrahovanju! desna leva za demilitarizacijo!

Performans je sestavljen iz dveh delov. V prvem delu avtor projekta Jan Rozman v balaklavi sam koraka po ljubljanski pešconi. Pohod se začne pri podhodu Ajdovščina in nato vijuga po centru Ljubljane – preko Slovenske ceste, Prešernovega trga, Kongresnega trga, Šuštarskega mosta, Mestnega trga, Tromostovja in Trga republike do Moderne galerije. Konča se z vstopom v galerijo. Naslednji dan, v drugem delu projekta, se avtorju pri marširanju pridruži skupina prav tako zamaskiranih ljudi, ki po isti trasi odkorakajo v Moderno galerijo, kjer se postrojijo, performans pa se zaključi s predajo dotičnega umetniškega dela v hrambo in last Moderni galeriji.

Namen pacifističnega performansa desna leva je razpreti družbeno razpravo o strahu in varnosti in se dotakniti vprašanj koga se zares bojimo, pred kom (ali čim) se moramo (in želimo) obvarovati in komu (ali čemu) razpihovanje strahu pravzaprav služi.

Kdaj?

 

V četrtek, 16. 5. 2019, ob 18.00 (solo) ter v petek, 17. 5. 2019, ob 18.00 (skupina).

Kje?

 

Marširanje v peš coni v centru Ljubljane.

O avtorju

Amsterdamski SNDO (AhK) in opravil magisterij v okviru programa Solo/ples/avtorstvo v okviru HZT (UdK) v Berlinu. Končal je tudi dodiplomski študij fizioterapije na Zdravstveni fakulteti v Ljubljani (UL).       

    

www.janrozman.net

Jan Rozman kot performer, koreograf, plesalec in improvizator deluje med Ljubljano in Berlinom. V svoji umetniški praksi uporablja objektno orientirano ontologijo, razširjene pojme telesnosti, materialno semiotiko, teksture, vrzeli, napake in zmedo, ekologijo, domišljijo, (znanstveno) fantastiko in humor. Svoje delo usmerja v raziskavo in artikulacijo relevantnih uprizoritvenih izrazov za post-internetno in antropoceno obdobje. Šolal se je na Umetniški gimnaziji (Oddelek za sodobni ples) v Ljubljani, študiral koreografijo na

  • Instagram
  • Facebook Social Icon